Olaa!!Happy New Year and Happy Chinese Day..walaupun tak sambut..kitakan Malaysia..Insya-Allah one day kawin dengan bangsa cina...eehhhh..hahahha..untuk kali ni Najdah nak kongsikan satu resepi dari kakak Najdah iaitu Asam pedas ikan talapia..sebelum ni Najdah ada kongsi Asam pedas ikan kerisi kali ni guna ikan talapia yang pastinya kuahnya sangat pekat..menjilat jari nokkk
Bahan-bahan Masakan
1 ekor ikan talapian (cuci dan bersih)
cili giling
1 batang serai (diketuk)
segengam daun kesum
tomato
cili besar
minyak
air
garam
bahan kisar/ tumis
3 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci kunyit
1 inci halia
1 inci lengkuas
Cara-cara Memasak
Panaskan kuali dengan minyak dan masukkan bahan kisar hingga naik bau..jangan lupa masukkan juga batang serai
lepas jer bahan kisar naik bau masukkan cili giling dan gaulkannya hingga naik minyak dan masukkan air secukupnya..jangan terlalu banyak sebab nak rasa bahan-bahan tumis
lepas jer bahan mereneh dengan sebaiknya masukkan tomato,cili besar, garam dan gula..selepas itu, masukkan ikan talapia perlahan-lahan
dah siap!!
No comments:
Post a Comment