Bahan-bahan masakan
1/2 Ayam
3 ulas bawang merah (dihiris)
4 ulas bawang putih (dihiris)
1/3 halia
2 batang bawang
1 peket sup bunjut
Asam keping
Asam keping
garam
air
minyak
Cara-cara masakan
Potong ayam mengikut kegemaran dan toskan hingga bersih dan renehkan ayam sampai empuk..selepas itu masukkan air, sup bunjut dan asam keping
Panaskan minyak dan goreng bwang merah, putih, halia, batang bawang dan perkakas sup (kayu manis, jintan etc)
selepas baham yang digoreng naik bau dan kelihatan perang..masukannya dalam sup yang berisi ayam dan sup bunjut..pastukan jangan masukkan minyak sekali..kerana minyak yang berlebihan membawa kepada kolestrol dan jerawat dan masukan garam secukup rasa
dah siap..kalau nak perisakan lagi umphh hiaskan dengan bawang goreng, cili dan hirisan bwang sup
No comments:
Post a Comment